Къде може да заключиш завинаги любовта си в България

Според известния бразилски писател Паулу Коелю „Любовта не трябва да се разбира, тя просто трябва да се показва.“ А какъв по-добър начин да засвидетелстваш любовта от това да заведеш половинката си на местенце с красива гледка, да „заключите“ с катинар сърцата си, а ключа да хвърлите на дъното на морето, например.

Произходът на тази красива традиция, която в наши дни е покорила целия свят, е доста спорен. В основата е древно суеверие, според което може да опазите връзката си от недоброжелатели, ако окачите катинар с инициалите си на оградата на някой мост и после хвърлите ключа в реката. Така, например, в миналото много войници са оставяли катинари по пътя извън родния град – като обещание, че някой ден ще се върнат. В Сърбия обичаят придобива конкретно любовно значение още преди Първата световна война. За жалост, поводът е тъжната история на една двойка. Разказват, че Нада била учителка и се залюбила с офицер на име Реля. След като се „врекли“ във вярност един на друг, младежът отишъл на война в Гърция. Там се влюбил в местно момиче и развалил предишния годеж. Нада така и не се възстановила от емоционалната травма, след време починала. Девойките от родния ѝ град се уплашили, че и тях може да ги застигне подобна нещастна любов и ето какво измислили: пишели името си, заедно с това на избраника, върху катинар. После го заключвали върху перилата на моста, където Нада и Реля някога си устройвали срещи.

Според други източници клечката драсва италианският писател и сценарист Фредерико Мока след филмовата адаптация на книгата му „Искам те“. Във филма любима на зрителите става сцената на любовния обет между героите Степ и Баби, които написват имената си на катинар и го заключват на Милвийския мост в Рим и хвърлят ключа в река Тибър. Този акт на нежност „заразява“ хиляди влюбени и „Мостове на любовта“ започват да се появяват по целия свят. Ако и то искаш да увековечиш чувствата си – не е необходимо да пътуваш чак до Париж, Москва или Япония. Представяме ти 5 местенца в България, на които може да „заключите“ сърцата си.

Мостът на влюбените над гребния канал в Пловдив

Местни твърдят, че тази традиция се заражда още в началото на миналия век. Обсебени от любовни трепети все повече двойки „заключват“ чувствата си, хвърляйки ключа във водите на Гребния канал. А именно на този мост няколко смели представители на мъжкия пол предлагат брак на своите любими половинки под нощното небе.

Панорамната площадка по пътя за кв. Галата

Това местенце разкрива истински спираща дъха гледка към пристанището, залива, Морска гара и цяла Варна. Какво по-романтично място от това да кажеш: „Обичам те завинаги!“, да поставиш катинар с инициалите ви, а ключа да запратиш далече в морето.

Мостика в Бургас

Това местенце се превърна в абсолютен символ на града. Въпреки появилия се спор сред местните дали съоръжението е правилно да се нарича „мост“ или „мостик“, то привлича все повече влюбени двойки, които заключват тайните и мечтите си завинаги, гледайки към любимото синьо. С всеки изминал ден катинарчетата се увеличават или както се казва: „Любовта е навсякъде“.

Владишкият мост и Стамболовият мост във Велико Търново

Романтичните места, където двойките оставят спомен за своите чувства, се намират покрай река Янтра. Точно под крепостта Царевец Владишкият мост се е превърнал в съвременен символ на любовта. Същите катинари могат да бъдат видени и на Стамболовия мост, който пък е предпочитано място за снимки за сватби. Някои от сватбените агенции в старопрестолния град го предлагат като част от младоженския ритуал.

Моста на влюбените в парка „Свети Георги“ в Добрич

Тази традиция се появява в града през 2014г., когато млада влюбена двойка поставя катинар с имената си на един от реновираните мостове в деня на тяхната сватба. Мостчето се превръща в съвременен символ на любовта и от няколко години е окичено с катинари.

Ние вярваме, че любовта ще спаси света. И също като Паулу Коелю смятаме, че чувствата трябва да се показват. Затова нашите ръчно рисувани от български творци тениски за двойки (виж ТУК) разказват история, когато са облечени заедно и са една до друга. Заедно и един до друг – това пожелаваме на всички влюбени двойки по повод предстоящия празник.

За Нарисувай ми

Нарисувай ми е първата платформа за ръчно рисувани тениски в България. В сайта може да разгледаш творенията на нашите творци и да поръчаш някое от тях да бъде специално нарисувано за теб. Платформата дава възможността да поръчаш и тениска по твоя идея и дизайн. Тениските в Нарисувай ми са с кауза. От всяка продадена тениска се заделя сума за курс по рисуване за детенце с аутизъм

Вашият коментар

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

CommentYour Message
NameYour Name
EmailEmail
WebsiteWebsite